Blog

Yararlı Yazılar

keratokonus-73478_b.jpg
02/Tem/2023

Keratokonus nedir?

Keratokonus, kornea şeklinin bozulduğu ve öne doğru sivrilerek koni şeklinde çıkıntı yaptığı bir göz rahatsızlığıdır. Kornea, gözün en ön kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki katmandır. Korneada ortaya çıkan bu değişiklik göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına yol açar. Sonuç olarak bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar ve bu sebeple de okuma ve araba kullanma gibi günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır. Keratokonus kalıcı körlüğe neden olan bir rahatsızlık değildir ve çeşitli şekillerde tedavi edilebilir.

Keratokonus nedenleri nelerdir?

Yapılan araştırmalar sonucu keratokonus rahatsızlığına neyin neden olduğuna kesin olarak saptanamamıştır; fakat bazı vakalarda hastalığın, kalıtımsal olarak anne ya da babadan geçtiği görülür. Keratokonuslu 10 kişiden yaklaşık 1 kişinin ebeveynlerinden biri bu hastalığa sahiptir. Keratokonus, genellikle 10’lu yaşların sonu ve 20’li yaşların başlarında ortaya çıkar. Hastalıkla ilişkili görme sorunları yaklaşık 10 ila 20 yıl gibi bir süre zarfında yavaş yavaş kötüleşir.

Kalitesiz kontakt lenslerin keratokonusun olası bir nedeni olabileceği iddia edilmektedir fakat bu kanıtlanmamış ve sorgulanabilir kalmıştır. Keratokonusa yatkınlığı olan kişilerin korneaları, göz ovma gibi küçük travmalarla daha kolay hasar görür. Keratokonus rahatsızlığınız varsa gözlerinizi ovuşturmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Çünkü gözleri ovuşturmak, ince korneal dokulara zarar verebilir ve belirtileri daha da kötüleştirebilir. Eğer gözleriniz alerjik nedenlerle kaşınıyorsa ve ovma ihtiyacı hissediyorsanız, alerjinizi kontrol altına almak için göz doktorunuzla ilaç kullanımı konusunda konuşmanız iyi olacaktır.

Keratokonus belirtileri nelerdir?

Keratokonus hastalığı, genellikle her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı sorunlara neden olabilir. Belirtiler her gözde farklı seyredebilir ve zaman içinde değişiklik gösterir. Erken aşamada, keratokonus belirtileri;

  • Görüşte hafif bulanıklık
  • Düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi nedeniyle görmede hafif bozulma
  • Işığa ve parlamaya hassasiyet
  • Gözde kızarıklık veya şişme şeklinde sıralanabilir.

İleri aşamalarda belirtiler daha belirgin hale gelir. İleri aşama keratokonus belirtilerinden bazıları;

  • Görmede bozukluğu ve bulanık görmede artış
  • Miyop veya astigmatizm bulgularında artış ve gözlük gereksinimi
  • Kornea çıkıntı yaptığı için kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesi şeklindedir.

Keratokonusun erken evreden geç evreye geçişi genellikle yıllar sürer. Fakat bazı insanlarda kötüye gidiş daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kornea aniden şişebilir ve korneada skarlaşma adı verilen kalıcı sertleşme başlayabilir. Kornea; skar adı verilen bu yara dokusu ortaya çıktığında, yumuşaklığını ve berraklığını kaybeder. Sonuç olarak, görüş daha da bozuk ve bulanık bir hale gelir.

Keratokonus tanısı nasıl konur?

Keratokonus, rutin bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Göz doktorunuz korneayı inceler ve eğriliğini ölçer. Bu muayene, korneada şekil değişikliği olup olmadığını tespit etmeye yardımcı olur. Göz doktorunuz özel bir bilgisayar kullanarak kornea yüzeyini haritalayabilir. Bu detaylı haritalarda kornea yüzeyinin durumunu net olarak gösterir.

Keratokonus tedavisi nasıl yapılır?

Keratokonus tedavisi, belirtilere ve hastalığın aşamasına bağlıdır. Belirtilerin hafif olduğu erken aşamalarda görmeniz gözlüklerle düzeltilebilir. Daha sonra, görüntünün doğru odaklanmasına yardımcı olmak için özel sert kontakt lensler kullanmanız gerekebilir.

Keratokonus tedavisinde kullanılan diğer yöntemler de vardır. Cerrahi olarak kornea içine küçük kavisli bir cihaz yerleştirilerek korneadaki eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Göz doktorunuz korneayı güçlendirmek için özel bir UV ışını ve göz damlası kullanır. Bunu yapmak korneanın düzleşmesine veya sertleşmesine yol açarak, daha da kabarık bir hale gelmesini önlemeye yardımcı olur.
Belirtiler şiddetli olduğunda, doktorunuz kornea nakli önerisinde bulunabilir. Göz nakli ile doktorunuz hastalıklı korneanın tamamını veya bir kısmını sağlıklı donör kornea dokusu ile değiştirir.


lazer-cerrahisi-nedir-kimler-lazer-cerrahisi-olmamalidir-20.jpg
02/Tem/2023

Lazerle Göz Çizdirme Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Gözde miyop, astigmat ve hipermetrop gibi kırma kusurlarının tedavisinde uygulanır.

Lazer Göz Çizdirme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Lazer tedavisi her bir göz için yaklaşık 4-5 dakika kadar sürer, ağrı ve acı hissedilmez. Hastanın tedavi boyunca rahat olması ve doktorun talimatlarına uyması çok önemlidir. Hasta, tedavi bittikten sonra lazer odasından gözleri bandajlanmadan çıkartılır.

Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı Türleri Lazerle Göz Çizdirme Ameliyatı Türleri

Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer tedavisinde 13 farklı yöntem ve son teknoloji uygulanmaktadır. Lazer tedavisi için yapılacak göz muayenesi yaklaşık 1 buçuk saat sürer ve detaylı tetkikler içeren bir muayene gerektirir.

Lazer Ameliyatı Sonrası Göz Bozukluğu Geçer Mi?

Lazer ameliyatı sonrası göz bozukluğu dereceleri + / – 0,50 mertebesine getirmektir. Lazerde gözlüklerle görebildiğiniz kadarını gözlüksüz görmeniz amaçlanmaktadır. 0,5 ve altındaki numaralar gözlüksüzlük değerleridir ve başarılı olarak algılanır. Lazer, numaralar henüz ilerlerken yapılırsa tekrar gözlük kullanmak durumunda kalınabilir. Bu yüzden numaraların en az 1 yıldır artmıyor olması gereklidir. Lazerden sonra miyoplar %95, hipermetroplar %70 oranında gözlüksüz kalırlar.

Göz Çizdirme Kaç Numaraya Kadar Yapılır?

-10 diyoptriye kadar miyobu olan kişiler 6 diyoptriye kadar astigmatı olan kişiler Gözlük ihtiyacı hisseden ve gözlük kullanmak istemeyen her numaraya, göz yapısı uygunsa lazer yapılabilir.

Lazerle Göz Çizdirme Yaşı Kaçtır?

Lazer operasyonu 18 yaşından sonra yapılabilir.

Lazer Tedavisi Kimlere Uygulanır?

  • 18 yaşından büyük kişiler
  • Kornea kalınlığı uygun kişiler
  • -10 diyoptriye kadar miyobu olan kişiler
  • 6 diyoptriye kadar astigmatı olan kişiler
  • +4 diyoptriye kadar hipermetropisi olan kişiler
  • Diyabet, romatizma gibi sistematik hastalığı bulunmayanlar
  • Gözlerinde başka herhangi bir hastalık (kornea sivrileşmesi, göz tansiyonu vb.) bulunmayanlar
  • Hamile veya emzirme döneminde olmayanlar

Göz çizdirme şartları yukarıda belirtilen şekildedir. Lazer yöntemi sanılanın aksine yeni değil 1990 yılından beri başarıyla uygulanan bir tedavi şeklidir. Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer tedavisi miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisi için uygulanmaktadır.

Lazer göz ameliyatı fiyatları

Göz çizdirme fiyatları belirlenirken kişinin göz yapısı detaylı bir şekilde doktor tarafından incelenir. Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen lazer tedavisi için yapılacak göz muayenesi yaklaşık 1 buçuk saat sürer ve detaylı tetkikler içeren bir muayene gerektirir. Göz çizdirme fiyatları yapılacak kapsamlı göz muayenesi sonucu belirlenir. Göz yapınızın hangi lazer yöntemi için uygun olduğunu öğrenmek ve detaylı göz muayenesi yaptırmak için hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz.


katarakt-nasil-anlasilir-1.jpg
02/Tem/2023

Katarakt Nedir?

Katarakt sıkça yaşa göre sınıflandırılan bir hastalıktır. Doğuştan gelen katarakta konjenital katarakt, Yaş ile birlikte ortaya çıkan tipe ise senil katarakt denir. Gözün içinde yer alan, sinir ve damar içermeyen mercek üzerinde bulanık kısımların oluşması, saydamlığını kaybetmesi, kahverengi ve sarı renklenmelerin oluşmasıyla ortaya çıkan, görme duyusunun azalması ile sonuçlanan hastalıktır. Katarakt gözlerin her ikisinde ya da sadece birinde görünebilse de çoğunlukla bir göz diğerine göre daha fazla etkilenir. Normal koşullarda saydam olan mercek, ışığı gözün arkasına ileterek net bir şekilde görme duyusunun çalışmasını sağlar. Ancak merceğin bir kısmının bulanıklaşması durumunda ışık yeteri kadar içeri giremez ve görüş etkilenir. Tedavi edilmeyen durumlarda bulanık alanlar genişler ve sayı olarak artar. Bulanıklık arttıkça görüş daha fazla etkilenir ve kişiyi günlük işlerini yapamaz hâle getirir.

%90 oranla yaşa bağlı olarak gelişen katarakt, bazı durumlarda sistemik hastalıklar, bazı göz hastalıkları, ilaç kullanımı, ya da travmalar sonucunda ya da doğumsal olarak yeni doğan bebeklerde ortaya çıkabilir. Doğuştan gelen konjenital katarakt, eğer bebeğin göz bebeğini tamamen kapatacak şekilde ise hızla opere edilmelidir. 3 yaşın altındaki bebeklerde gözün fiziksel gelişimi tam olarak tamamlanmadığından operasyon sırasında lens implantasyonu yapılmaz. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen senil kataraktın, %50 oranında genetik geçişli olduğu bilinse de henüz bu duruma yol açan gen tespit edilememiştir. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri bireylerin 2 ile 4 yıl aralıklarla ayrıntılı göz muayenesi yaptırması önemlidir. 55 yaşından sonra 1 ile 3 yıl; 65 yaşından sora ise 1 ile 2 yılda bir uzman bir hekime muayene olmaları önerilir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler genellikle yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkar. Başlangıç döneminde belirti göstermeyebilir. Göz merceğinin bulanıklaşması gün geçtikçe artar ve bu durum diğer kişiler tarafından fark edilir. Yaygın olarak, görüşün net olmaması, bulanıklaşması, dumanlı ve puslu olması belirtiler arasında yer alır. Bazı durumlarda görüşün net olmadığı bölgelerde lekeler görülebilir; ışığın fazla ya da yetersiz olduğu durumlarda görme daha fazla bozulabilir. Katarakt, renklerin daha solgun, daha az keskin olmasına sebep olabilir. Gazete ve kitap okumak, televizyon izlemek, araç kullanmak güçleşir. Nadir olarak çift görme olabileceği gibi karanlıktaki sokak lambası ya da araç farı gibi güçlü ışık kaynaklarının etrafında hâle görülebilir. Diğer bazı belirtileri şöyledir:

  • Uzağı ve yakını görememe
  • Işıktan şikayet ve kamaşma
  • Güneşli günlerde görmenin bozulması
  • Bulanık görme
  • Renklerin zor ve soluk algılanması
  • Göz yorgunluğu ve baş ağrısı
  • Gözlük numarasının sık değişmesi
  • Gözlük ihtiyacının azalması
  • Gözlüksüz yakını daha iyi görme
  • Gece görüşünde azalma
  • Derinlik hissinin kaybı

Katarakt Nedenleri

Gözün iris denen renkli kısmının arkasında bulunan göz merceğini oluşturan kristalin adlı proteinlerde kimyasal değişiklikler ve proteolitik ayrışmalar oluşur. Bunun sonucunda yüksek molekül ağırlıklı protein kümeleri oluşur ve sisli, lekeli, bulanık görme ortaya çıkar. Bu kümelenmeler zaman içinde artarak ışığın göz içinde yer alan merceğe girmesini engelleyen bir perde oluşturur ve göz saydamlığını azaltır. Gözde ekelenmeler oluşturur. Bu kümelenmeler ışığın dağılmasını engelleyerek, görüntünün retinaya düşmesini engeller. Ancak ailede katarakt hikayesinin varlığı, farklı sağlık sorunları ve hastalıklar, genetik bozukluklar, geçirilen göz ameliyatları, gözlerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması, şeker hastalığı, uzun süreli steroid ilaçlarının kullanımı, göz travmaları ve üveit tarzı göz hastalıkları gibi pek çok durumdan da kaynaklanabilir.

Katarakt Tedavisi

Uzman hekim tarafından dinlenen öykü sonrası oftalmoskop ile göz muayenesi yapılır. Oftalmoskop yoğun bir ışık ile hekimin, göz içini ayrıntılı olarak görmesini sağlayan bir cihazdır. Bu sayede göz merceğinin ne kadar etkilendiği anlaşılır. Bazı durumlarda hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile rutin göz muayenesi sırasında bu yöntemle katarakt fark edilebilir. Katarakt varlığı bu yöntemle anlaşılır ve tedavi süreci hakkında hasta bilgilendirilir. Katarakt, diyet ya da ilaç tedavisi ile önlenemez ve tedavi edilemez. Tek seçenek cerrahi müdahaledir. Cerrahi endikasyonu, hastanın görme düzeyine ve şikayetlerine bağlı olarak konur. Ancak katarakt ilk evrelerinde ise gözlük kullanımı ile günlük işlerin yapılması sırasında oluşan şikayetler geçici olarak giderilebilir. Ancak ilerlemiş katarakt vakalarında ameliyat tek seçenektir.

Katarakt Ameliyatı

Katarakt cerrahisi gelişen teknoloji ile birlikte kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Göz çevresi, çoğunlukla lokal anestezi ile uyuşturulur. 2 ile 3 mm. gibi küçük bir tünel kesi oluşturulur ve fakoemülsifikasyon tekniği ile bulanıklaşan mercek, ultrasonik titreşimler ile parçalanarak çıkartılır. Ardından göz içine yüksek kalitede yapay monofokal ya da multifokal lens yerleştirilerek görme duyusu iyileştirilir. Katarakt operasyonunda takılan lens diğer görme kusurlarını da giderdiğinden hastalar gözlüksüz olarak uzağı ve yakını görebilir. Operasyon yaklaşık yarım saat kadar sürer ve sonrasında 3 ile 4 hafta kadar göz damlası kullanımı önerilir. Katarakt ameliyatından sonra hastanede yatış yapılmasına gerek yoktur. Her iki gözde de katarakt mevcut ise, hekimin önerdiği aralıklar ile ameliyatlar gerçekleştirilir; iki göze aynı anda müdahale edilmez. Ameliyattan sonra bazı kısıtlamalar olsa da hastalar ilk günden itibaren gözünü kullanabilir.

Katarakttan Nasıl Korunulur?

İrisin arkasında bulunan mercek, göze giren ışığı odaklayarak keskin ve net bir şekilde görmeyi sağlar. Yaşın ilerlemesi ile birlikte göz içinde yer alan mercek kalınlaşır ve esnekliğini kaybeder. Esnekliğin kaybolması ile yakını ve uzağı odaklama problemleri görülür. Mercek içinde yer alan dokuların bozulması, ve protein birikmesi sonucu mercek üzerinde lekelenmeler oluşur ve bu durum ışığın dağılmasını engeller. Böylece görüntü retinaya ulaşamaz ve görme duyusu bozulur ve hatta tamamen görememe gibi problemler de oluşabilir. Katarakt oluşumunu tam olarak engellemek mümkün değildir. Ancak hastalığa yakalanma riskleri şu şekilde azaltılabilir:

  • Gözleri güneş ışığından korumak ve direkt olarak güneşe bakmamak
  • Sigarayı bırakmak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
  • Şeker hastalığını kontrol altında tutmak

Sağlıklı bir yaşam için siz de kontrollerinizi düzenli aralıklarla yaptırmayı ihmal etmeyin.

Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2023

Katarakt ameliyatı konusunda birkaç on yılda büyük bir ilerleme kaydedilmiştir. Katarakt ameliyatı fiyatını etkileyebilecek faktörler arasında kullanılan göz içi lensin türü, operasyonun nerede yapılacağı, hekimin ve ekibinin deneyimi, operasyonda kullanılacak diğer malzemelerin türü yer alabilir. Katarakt muayenesi yapılıp hangi operasyonun hasta için uygun olduğuna karar verilmeden katarakt ameliyatının fiyatı hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Katarakt ameliyatının fiyatları hakkında bilgi almak ve merak ettikleriniz tüm sorular için randevu alabilirsiniz.


rudjdjrd

Göz Hastalıkları Uzmanı

Son Paylaşılanlar

Copyright by YKD 2023. All rights reserved.

× Whatsapp!